KUINKA TEHDÄ KIRPPUTORILÖYTÖ?

vaneri valaisin

vaneri valaisin

marimekko kaivo verhot

arabia piilopaikka muki

riihimäenlasi tynnyri

lasten pöytäryhmä

Olen jo pitkään esitellyt kirpputorilta tekemiäni löytöjä ja usein hämmästelläänkin kuinka edullisesti löydän hyväkuntoisia kalusteita tai merkkituotteita kotiin ja lasten vaatekaappiin. Nyt aion jakaa teidän kanssanne muutaman tärpin kirpputorilla kiertelyä varten, eli kuinka tehdä kirpputorilöytö?

SILMÄT AUKI

Tämä on varmasti helpommin sanottu kuin tehty. Jos tuntuu hankalalta yrittää hahmottaa mitä täydet pöydät sisältävät, niin yleissilmäys pöydästä yleensä riittää. Siitä näkee onko pöydässä ylipäätänsä oman tyylistä tavaraa. Tämä vaatii kyllä harjoittelua. Seuraavaksi silmää voi alkaa harjoittamaan siihen, että nappaa sen yhden helmen sieltä kaikkien rojujen seasta.  Mieti myös samalla mitä etsit, minkälaiset kuosit sekä värit kiinnostavat. Näin voi helpommin tehdä niitä löytöjä vaaterekkien seasta tai täyteen tupatusta pöydästä. Pidä mielessä oma tyyli, jota etsit ja älä kiirehdi, vaan katso rauhassa. Itse tunnistan aika helposti lemppari merkkien kuosit tai laadukkaan lasitavaran markettitavaran seasta.

KIERTELE ERI KIRPPUTOREILLA

Kouvolan alueella tuntuu olevan vain yksi selkeästi muita parempi kirpputori, mutta kannattaa silti pitää mielessä, että hyvän kirpputorin määrittää myyjien tavarat eikä pelkkä kirpputorin liiketila. Keskustelupalstoilta ja muilta sivustoilta voi löytää vinkkejä hyvistä kirpputoreista. Myös kierrätyskeskukset ja lähetyskirpputorit ovat oivia paikkoja tehdä “bongauksia”. Ihmiset vievät niihin paljon tavaraa, joiden alkuperästä ei ole välttämättä tietoa. Mummon ihanat astiastot luovutetaan myyntiin muualle, eikä välttämättä tiedetä sen oikeaa arvoa. Tämä mahdollistaa sen, että vielä nykypäivänäkin voi tehdä kunnon löytöjä – toisaalta ihmiset tuntuvat olevan niin hintatietoisia internetin takia. Mutta muista, että sinä päätät, mikä on hyvä löytö!

ETSITKÖ JOTAIN?

Arpaonneahan tässä tarvitaan, kun ollaan etsimässä jotain tiettyä esinettä tarpeeseen. Määritä siis etukäteen tarve, jolloin tätä on helpompi etsiä. Hinta, laatu, kunto ja ulkonäkö selviää vasta tutkiessa valikoimaa. Itse yleensä kierrän ilman päämäärää ja monesti löytyy ihania tavaroita, joille ei välttämättä ole tarvetta (sisustusesineet), mutta myös monesti löytyy niitä: “Hei, nämähän me tarvitaan ensi talveksi!” Kirppareilta on hyvä etsiä näitä etukäteisjuttuja. Monesti voi olla liian myöhäistä löytää ensi viikoksi sopivaa sadeasua, mutta ensi talven tai kesän juttuja kannattaa pitää silmällä. Itseä ainakin helpottaa, kun suurin osa lapsen tavaroista on seuraavaksi talveksi jo hankittuna – ennakoi siis mahdollisia tarpeitasi.

TAVARAN KUNNON TARKISTAMINEN

Lasi ja keramiikka

Kulhot, kupit ja muut vastaavat on hyvä käydä läpi tarkasti. Löytyy niitä rehtejä myyjiä, jotka ovat kirjottaneet hintalappuun rehellisen kunnon, mutta myös niitä, jotka yrittävät nyhtää rahat mistä vain. Ole siis tarkkana! Lasiesineiden kohdalla on hyvä sormenpäällä pyöritellä kulhon suuaukko, jotta löydät pienimmätkin nirhaumat. Silmä ei näitä aina valitettavasti erota. Ja tarkasta myös, ettei tuotetta olla korjattu esimerkiksi liimaamalla.

Vaatteet

Vaatteiden kohdalla riski ei ole niin suuri, koska voihan hieman risaisenkin ostaa ja korjata, jos hinta on kohdillaan ja tuote laadukkaampaa materiaalia. Katso silti hyvässä valossa saumat (varsinkin kainalot), kankaan pinta (onko nukkaa?) ja materiaalitiedot. Villalle herkät tai tekokuitujen inhoajat voivat näin välttää ostamasta löytöä, joka käytössä paljastuu inhokiksi. Tässä ei auta olla kuin tarkkana.

Elektroniikka

Elektroniikkaa ja yleensäkin sähkölaitteita myydään myös paljon kirpputoreilla, mutta niiden kunnon tarkastaminen onkin astetta vaikeampaa. Usein on myyjä voinut kirjoittaa hintalappuun, että toimii tai vikaa siinä ja siinä toiminnossa, mutta silloin on vain luotettava toisen ihmisen sanaan. Itse olen ostanut paljon valaisimia, mutta näitähän on helppo kokeilla toimiviksi, kunhan löytää jostain sopivan pistorasian. Tai vaikkei toimisikaan, niin hyvä hinta ja johdon vaihto voivat olla tässä kohtaa se pelastava enkeli. Joten mieti, onko hinta niin edullinen, että riski kannattaa ottaa tai voitko pyytää myyjän yhteystietoja, jotta voisit hänen kanssaan sopia mahdollisesta palautuksesta.

MITÄ KIRPPUTOREILTA KANNATTAA ETSIÄ?

Vaatteet, kengät ja asusteet

Minä suosittelen pitämään silmät auki merkki- ja vintagevaatteiden, varsinkin suomalaisten valmistajien varalta. Näitä ei välttämättä kirpputorilta saa eurolla tai kahdella, mutta itse ostan enemmin niitä hieman hintavampia ja laadukkaampia vaatteita ja tekstiilejä. Ne kestävät varmasti useamman käyttäjän verrattuna markettivaatteisiin. Oma lempilöytöni on suomalaisen Talla:n valmistamat puukengät upealla hopeanvärisellä nahkaremmillä, joiden hinta oli 3e (ovh n.90e).

Keramiikka ja lasi

Myös vanhat astiat kannattaa laittaa ostoslistalle (Riihimäenlasi, Iittala, Arabia), joita ei enää valmisteta. Niiden muotoilussa on jotain, mitä ei nykypäivänä enää näe valmistettavan. Myös hauskat ja erikoiset ns. merkittömät astiat kannattaa laittaa korvan taakse. Näillä luot sisustukseen ja kattauksiin särmää, jota ei kaikilla mahdollisesti ole. Vanha keramiikka voi olla kirpputoreilla edullista, mutta sitäkin mielenkiintoisempaa kotona ja sisustuksen kodikkuuden luojana.

Huonekalut

Vanhat huonekalut on aina mahtava tärppi listalle. Nykyään valmistetaan paljon edullisia kalusteita pinnoitetusta lastulevystä, eikä aidosta ja jykevästä puusta. Suosi siis tukevia, vielä monta kymmentä vuotta kestäviä kalusteita. 50-luku ei tunnu kuolevan koskaan ja on ajaton sekä skandinaaviseen kotiin sopiva. Kestävää, ajatonta ja edullista! Ah, voiko parempaa olla! Itse olen löytänyt meille 50-luvun senkin ja vitriinin, eikä kummankaan hinta tainnut olla 50 euroa enempää.

Onko sinulla jakaa vinkkejä muille, joita ei artikkelistani löytynyt?

Lue myös vanhoista kirpputorilöydöistäni:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *