PITÄISIKÖ SISUSTUSLEHTIEN VALMISTAMINEN LOPETTAA?

Tiedättekö, että pelkkä ajatuskin kirpaisee ja puristaa hieman sydäntäni. Miksi sitten kirjoitin tuollaisen otsikon? Ajattelen tätä asiaa ekologiselta kannalta, mutta visuaalinen puoleni itkee vähintäänkin verta tuon ajatuksen takia.

Pitäisikö ihmisten lopettaa itsekkäät toimet, eli lopettaa sisustuslehtien ostaminen? Onhan totta, että inspiraatiota voi etsiä vaikka kuinka paljon; lukea nettilehtiä, tutkiskella sisustusblogeja ja kierrellä vaikka sisustuskaupoissa. Miksi on saatava se paperinen versio käteen, joka kuluttaa luonnonvaroja ja jää lopulta lehtipinoon pölyyntymään?

Olen vuosia lukenut sisustuslehtiä. En oikeastaan muista aikaa ennen sisustuslehtiä. Oliko sellaista edes olemassa? Minulle tipahtaa joka kuukausi yksi sisustuslehti postilaatikkoon ainakin vielä syksyyn asti. Ja ennen lapsia ostin monta lehteä kuukaudessa, koska blogien lisäksi lehdistä sai mielestäni eniten inspiraatiota.

Nettilehtien lueskelu tuntuu vieraalta, vaikka olen yrittänyt niihin tutustua. Lehti ei tunnu samalta Ipadin näytöltä kuin kauniina paperisena versiona käsissäni – en vain voi sille minkään.

Mietin, että olenko itsekäs ihminen, jos en osaa tästä tavasta luopua? Pitäisikö minun? Olisiko siitä mitään hyötyä?

Olen ollut työharjoittelussa Avotakka-lehdessä, joka on ollut yksi elämäni mielekkäimmistä asioista. Siellä tunsin olevani omieni joukossa, visuaalisuuden nälkäisten ihmisten kanssa ihan kuin kotonani. En vaihtaisi tuota kokemusta mistään hinnasta pois ja voisin mennä lehtitaloon töihin vaikka samantien. Jep, taas rasti ruutuun – itsekäs ihminen täällä hei!

Voin ainakin sanoa, etten osta enää melkein jokaista suomalaista sisustuslehteä niin kuin ennen, mutta kuukausittain 1-2 lehteä saapuu kotiini. Lueskelen joskus vanhojakin lehtiä uudelleen ja parhaimmat säästän itselleni. Ne mitä en tarvitse, kiikutan kirjaston ”ota tästä”-hyllyyn. Sieltä ne löytävät uusiin koteihin, eikä niiden elämä ole aivan kertakäyttöinen. Voisin tästä lähin suosia kirjastoa ja lukea sisustuslehteni siellä, jos pienet lapseni vaan soisivat minulle tämän ajan – kai tuo olisi jo suuri ekoteko?

Mitä mieltä olet? Pitäisikö lehtien kuluttamista vähentää vai ei?

Lisää ekologisia ajatuksiani voit lukea täältä:

MERESTÄ KERÄTTY MUOVI PÄÄTYY UIMAPUKUIHIN JA BIKINEIHIN / HALLA HALLA

ZERO WASTE / NOLLAHUKKA

VÄHEMMÄN MUOVIA KEITTIÖÖN

 

2 kommenttia “PITÄISIKÖ SISUSTUSLEHTIEN VALMISTAMINEN LOPETTAA?

  1. Kyllähän varmasti paperin kuluttamista pitäisi vähentää, mutta kerran kuukaudessa tuleva sisustuslehti, jota säästetään usein pitkäkin aika ja selaillaan monta kertaa, on aika lailla pienempi ympäristösynti kuin päivittäin tuleva paperinen sanomalehti, joka heitetään heti lukemisen jälkeen kierrätykseen. Mulle tulee kaksi sisustuslehteä ja Hesari. En ole edes harkinnut sisustuslehdistä luopumista, mutta paperi-Hesari kaihertaa mun ekologista omatuntoa joka päivä. En vaan tykkää lukea sitäkään ruudulta.

    1. Tuo on aivan totta! Meille kun ei tule mitään päivittäin ilmestyvää sanomalehteä, niin lähdin liikkeelle tuosta sisustuslehdestä – onko se turhamaisuutta vai ei? Mutta ei tuo tosiaan pahimmasta päästä luonnonvarojen kuluttamista ole. Meillä ainakin kertakäyttöinen muovi on varmasti pahin!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *