9 KEINOA PIDENTÄÄ VAATTEEN KÄYTTÖIKÄÄ

Nykyään vaatteet tuntuvat olevan kertakäyttöisiä, joten tahdon kertoa teille omat vinkkini ja ajatukseni koskien vaatteiden käyttöiän pidentämistä. Kuinka vaatteen saa pidettyä parempana pidempään?

Vaatteita ei kannata pestä jokaisen käyttökerran jälkeen. Jos et ole sinä päivänä hikoillut tai taapero ei ole kaatanut spagettilautastaan syliisi, niin tuuleta vaatteet ja laita nurinpäin henkariin ja takaisin kaappiin. Nyt kotiin ei ole kertynyt kasaa puolipitoisista vaatteista vaan ne ovat henkarissa eivätkä ne joudu turhaan pesuun. Myös väärinpäin kääntäminen kertoo sinulle, että vaate ei ole täysin puhdas, mutta käytettävissä.

Pese vaatteet 30 tai 40 asteessa. Itse olen saanut lähes kaikki lastenvaatteiden tahrat irtoamaan hellävaraisemmassa pesussa. Vain lakanat, pyyhkeet ja muut vastaavat meillä pestään 60 asteessa.

Vaatteiden käyttöikä pitenee ja ulkonäkö paranee huimasti nypynpoistajalla. Myönnän laitteen olevan minulle aika tuore tuttavuus. Ensimmäisen käyttökerran jälkeen ihmettelin kuinka olen voinut elää ilman tuota laitetta? Lapsen neuletakista tuli nopealla käsittelyllä taas kuin uusi ja pinta oli niin miellyttävän pehmeä.

Vaatteiden värit haalistuvat pesuissa eivätkä ne näytä enää siisteiltä. Yksiväriset vaatteet kannattaa värjätä ja näin saat niistä taas kuin uusia. Itse värjäsin haalean harmaaksi muuttuneen mustan vaatteen jälleen mustaksi ja tuote oli taas kuin uusi.

Tahrojenpoisto mahdollisimman tuoreena. Parhaita kikkoja löytyy monia; kiehuva vesi kuivaan marjatahraan, hiuslakka tussin jälkiin sekä sappisaippua toimii melkein kaikkiin tahroihin. Sappisaippuan saa pahvilaatikkoon pakattuna, joten ei tarvitse sitä ylimääräistä muoviakaan kantaa kotiin.

Parsi vaatteet. Olen lastenvaatteista korjannut isompiakin reikiä todella huomaamattomasti eikä niitä ole silti tarvinnut laittaa ”rymyvaatteiksi”. Vaatii vaan hieman sitä aikaa, kun alkaa paneutua rikkinäisten vaatteiden pinoon – tuntuu, että kerralla reikiintyy kaikki ja pino kasvaa silmissä.

Osta laadukkaita vaatteita, joten niitä tarvii muutenkin huoltaa vähemmän. Suosi myös luonnonmateriaaleja.

Vältä kuivausrumpua sekä huuhteluainetta. Molemmat turhia, joita en ole koskaan tarvinnut. Vaatteet, lompakko ja maapallo kiittävät sinua.

Kun vaatteet ovat tulleet tiensä päähän, voi niistä tehdä esim. rättejä autotallin puolelle. Tämä vaatii myös sitä ylimääräistä aikaa, mutta voit olla ylpeä itsestäsi jo siitä, että sait vaatteen palvelemaan sinua vuosia ja sinä jaksoit käyttää sen aivan loppuun. Myös oikeanlainen kierrätys on varmasti aivan riittävä toimenpide!

Onko sinulla jotain kikkakolmosia, joita käytät jotta vaatteiden käyttöikä pitenee?

Lue myös aiemmat postaukseni:

VÄHEMMÄN MUOVIA KEITTIÖÖN

KEITTIÖREMONTTI KOKEMUKSIA

KUINKA TEHDÄ KIRPPUTORILÖYTÖ?

 

Riikka / Kotoin - -
Posted in Yleinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *