TOIVON VAATTEIDEN HINTOJEN NOUSEVAN

Minä toivon, että jonain päivänä jokainen T-paita maksaa vähintään esimerkiksi  20 tai vaikka 40 euroa eikä naurettavaa 5 euroa. (Hinnat ovat vain hetken mielijohteesta heitettyjä, mutta Hyvänmielen vaatekaappi-kirjasta löytyy laskelmia vaatteiden hinnoista, joista kaikki saavat osansa.)

Silloin kun Suomessa kukoisti vaateteollisuus, oli hinnat ja laatu aivan toista. Vaatteita ostettiin vain tarpeeseen ja harkiten. Vaatekaapit olivat pieniä, eikä kukaan haaveillut ”walk in closetista”. Hyllyillä oli muutamat paidat ja housut, eikä pyhäasuja ollut muille jakaa.

Toivoisin, että voisimme palata ajassa hieman taaksepäin tai ainakin ottaa vaikutteita tuosta ajasta. Itse olen lopettanut vaatteiden hamstraamisen. Saatan ostaa itselleni 50 euron paidan kerran puolessa vuodessa kun ennen tilasin kerralla n. 10 euron arvoisia monta ja useasti vuodessa. Nyt harkitsen ja mietin onko tämä tarpeellinen sekä täydellinen vaate juuri minulle. Laadukkaat ja näin ollen kalliimmat vaatteet saavat kuluttajat miettimään enemmän ostojaan, eikä näin ollen epäonnistuneita heräteostoksia enää tehdä.

Lapsille pyrin ostamaan kotimaisia vaatteita mahdollisuuksien mukaan. Kaapeista ei löydy 20 erilaista paitaa ja housua vaan juuri ne tarpeelliset. Vaatteiden peseminen on niin helppoa ja neljän hengen perheessä koneellinen tulee nopeasti täyteen, joten vaatteita ei todellakaan tarvita kahden viikon jokaiselle päivälle.

Minusta olisi hienoa, että maksaisimme tuotteesta, jonka laatu on huipputasoa ja palkka työntekijälle vähintäänkin kohtuullinen  – en ymmärrä näitä ”tilataan wishiltä merkkivaatteen näköinen halpakopio”. Rakkautta ei voi ostaa, mutta hyvän omantunnon kyllä!

Moni varmasti ajattelee, ettei tähän olisi varaa. Mutta minä uskon, että on! Jos oikeasti haluaa jotakin, niin on valmis säästämään sitä varten. Lapsiperheissä tämä on tietenkin vaikeampaa, mutta itse esimerkiksi hankin varmaan joka kuukausi jotakin. Muutama kymppi menee huomaamatta laadukkaaseen vaatteeseen – joskus suoraan tarpeeseen tai joskus odottamaan lapsen kasvua. Minulla on aina jotain jemmassa kasvupyrähdyksiä varten. En siis joudu hankkimaan kerralla talvivaatteita, sisävaatteita, kenkiä ja asusteita – huh, siinä menisi tili, jos toinenkin tyhjäksi. Ja hei, onhan kirpputorit loistava paikka päivittää lapsen vaatekaappia.

Kirpputorielämä tulisi muuttumaan myös; sieltä löytäisi taas rekeistä laadukkaita vaatteita, joita olisi käytetty paljon, mutta olisivat edelleen käytettävissä uuden omistajan yllä. Luonnonmateriaaleja, laadukkaita kankaita sekä edelleen hyviä seuraavaa käyttäjää ajatellen.

Kokonaan halpaketjujen tukemista ei voisi lopettaa, koska moni ompelija menettäisi työnsä, mutta muutos pitäisi saada tehtyä myös sinne suuntaan. Miksei voitaisi kaikille maksaa kunnon palkkaa – tuskin moni suomalainenkaan lähtisi töihin muutaman sentin tuntipalkalla?

Tottakai halpaketjut kärsisivät, koska enää satojen vaatteiden jatkuvasti vaihtuvat mallistot menisi samaa tahtia kaupaksi, mutta uskon tämän olevan lopulta kaikkien eduksi. Maapallo, työntekijät ja me asiakkaat saisimme sitä mitä haluamme.

Tätä aihetta voisi jatkaa loputtomiin, mutta suosittelen lukemaan kirjan Hyvän mielen vaatekaappi, jos tahdot tietää enemmän puhtaasta omasta tunnosta, jonka voi saavuttaa laadukkaalla vaatekaapilla.

Enää ei tarvitsisi lukea raivausoppaita, eikä käyttää aikaa vaatekaappien tyhjentämiseen, kun kaapeissa olisi vain laadukkaita ja tarpeellisia vaatteita – juuri sellaisia joita laitat mielelläsi päälle päivittäin ja melkein alkaa itkettää kun huomaat niiden kelpaavan enää lumpuiksi.

Samaistutko vai menikö postaukseni ihan metsään?

Lue myös aiemmat postaukseni:

KODIN JÄRJESTÄMINEN ILMAN KONMARIA

KULTAMURUNEN, LÄHETTÄISITKÖ TÄNÄ JOULUNA KOTIMAISEN TERVEHDYKSEN?

ZERO WASTE / NOLLAHUKKA

Riikka / Kotoin - -
Posted in Yleinen

2 kommenttia “TOIVON VAATTEIDEN HINTOJEN NOUSEVAN

  1. Just samaa mieltä. Mä en käsitä noita MK-kopioita jne, olen mieluummin ilman kuin ostan lapsi- tai orjatyövoimalla tehtyä mafian rahoituskrääsää. Ostan sitten aidon, kun olen siihen säästänyt.

    1. Sama minulla. En koe mitään tavaraa niin ihanaksi, että se pitäisi kopiona itselle hankkia. Hävettää oikein nuoruus vuosien feikkihankinnat!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *