ZERO WASTE / NOLLAHUKKA

nollahukkaelämäntyyli

nollahukkaelämäntyyli

nollahukkaelämäntyyli

Instagramin puolella seuraajat varmasti näkivätkin jo minun viime viikkoisen syntymäpäivälahjani; mies tuli töistä uunituore Zero waste-kirja mukanaan, jonka on julkaissut Nollahukka-blogia pitävä Otso Sillanaukee.

Zero waste on nimensä mukaan jäähyväiset jätteille, eli kuinka elää elämää ilman roskia. Kuinka tehdä ruokaa ilman purkkeja ja purnukoita? Kuinka lopetat tai vähennät sekajätteesi määrää? Miten pienennät hiilijalanjälkeäsi ja osallistut maapallon pelastamiseen?

Luin Zero waste-kirjan ja en voi olla tykkäämättä. Moni asia meidän kaikkien elämässä on pielessä ja vain me itse olemme teoistamme vastuussa.

Kirjan luettuasi tulet kiinnittämään yhtäkkiä huomiota kuinka paljon turhaa jätettä sinun kotisi on täynnä tai kuinka paljon voisit vähentää muovipakkauksia jääkaappisi sisällöstä. 

Otso Sillanaukee on tietenkin aivan kuningas jo tässä nollahukkaelämäntyylissä, mutta kirjasta löytyy eri tasoisia vinkkejä, jotta urakka ei tuntuisi liian rankalta. Vaikka kirjassa on Konmarimaista selkeää elämäntyyliä, ei sinun silti tarvitse lähteä kaikki tai ei mitää fiiliksellä. Riittää kun yrität parantaa tapojasi. Tällä tyylillä elämä selkenee kuten myös koti.

Itse tein jo listan, joista aloitan. Todella pienistä askelista, mutta meidän arki on tällä hetkellä niin rankkaa, etten voisi kuvitella kerralla tekeväni suuria elämänmuutoksia, mutta uskon pienin askelin lopulta löytäväni itselleni ja meille ekologisemman elämän. En tahdo enää tuntea niin paljon huonoa omaatuntoa näistä asioista, kuten tällä hetkellä teen.

Kirjan alussa Sillanaukee availee paljon faktoja, joista itsellä ei ollut tietoakaan. Sopivan radikaali aloitus, joka saa tuskan hien valumaan otsalla, katseen kääntymään pieniin lapsiini ja toivomaan, että maapallo kestäisi heidän elämänsä ajan ja paljon sitäkin pidemmälle. Nyt onkin aika tarttua roskapusseja kahvoista kiinni ja kävellä viimeisiä kertoja turhat jätteet hartioiden painona matkalla roskiskatokselle.

Sillanaukee kertoilee omasta elämästään ja millaista se oli ennen nollahukkaelämäntyyliä, joihin samaistuin ainakin itse erittäin paljon. On mukavaa huomata, että tavallinen ihminen se Otsokin oli ennen kuin alkoi zero waste guruksi! Matka ei ole varmasti ollut helppo, mutta esimerkillinen.

Suosittelen kirjaa ihan kaikille. Uskon, että lukukokemus on silmiä avaava ja et voi enää olla huomaamatta kuinka jätteet vaikeuttavat elämää ja niiden kierrättäminen vie aikaa. Lupaan pian postailla siitä, mistä itse aion aloittaa projektini.

Vähemmän muovia on punainen lankani.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *