LASTEN UNISEX VAATTEET

Kun omaa aikaa on vähän, niin turhauttaa käyttää siitäkin suuri osa vaatteiden metsästykseen. On myönnettävä, että minusta on ihanaa selailla facebookin lastenvaatekirpparien tarjontaa, vaikkei aina olisikaan ostohousut jalassa, mutta sitten joskus turhauttaa, kun ei vaan löydä etsimäänsä. Unisex vaatteita on niin vähän. Perus trikoovaatteita löytyy kyllä, mutta niille ei ole tällä hetkellä tarvetta tai tykkään nykyään ostella paljon tunikoita ja mekkoja esikoiselle, joten mennään tällä hetkellä aika stereotypisesti ”tyttöjen ja poikien vaatteiden” mukaan. Voisin kyllä pukea tyttöni vaaleanpunaisen unisex-mallisen paidan pojalleni esimerkiksi farkkujen kanssa – mutta tässä ei ole kyse tuosta.

Nyt olen jo viime talvena harmitellut kenkien ja ulkovaatteiden tiukasta jaottelusta. Pienen kaupungin valikoimasta ei millään meinannut löytyä keltaisia kumisaappaita vaan kaikki oli joko punaisia tai sinisiä – muutenkaan en pidä noista väreistä, vaikka periaatteessa voisinkin pukea kumpaakin väriä sukupuolesta riippumatta. Talvikengät jatkoivat tätä samaa linjaa, mutta Reimalta löytyi lopulta ihanat harmaat talvikengät, jotka ostin myös ensitalveksikin jo jemmaan.

En vaan ymmärrä, miksi mustiin kenkiin pitää aina laittaa sinisiä yksityiskohtia tai harmaisiin kenkiin pinkkiä. Tahtoisin mahdollisimman simppeleitä välikausi- tai talvihaalareita, mutta näitä on todella vaikeaa löytää. Sitten kun löydät mustan haalarin, onkin hinta lappu jo 100 euron toisella puolella, joten sitten ei olekaan enää niin väliä onko se haalari enempi tytölle vai pojalle sopiva, kun voisin samaan hintaan saada molemmille lapsille uudet haalarit. Mini Rodinilta ja Ticketiltä löytyi ainakin alennusmyyntien aikaan mustia toppavaatteita, mutta lähtöhinta oli 200 euron luokkaa Mini Rodinilla, joten sai jäädä haalarit ensi talveksi ostamatta. Olenko itse vain liian värirajoitteinen ihminen, että monet muut haluavat lapsilleen niin paljon väriä, joten keltainen on tällä hetkellä se vallitseva unisex väri?

Tahtoisin siis nämä kalliimmat hankinnat etsiä molemmille sopiviksi, jotta isosiskon kengät ja haalarit voivat lopulta päätyä pikkuveljen käyttöön – toisaalta miksei lastaan voisi pukea kukkiin vaikka olisi poika tai tytölle laittaa niitä sinisiä kenkiä? Varmasti voi, mutta itseä ei miellytä kukikas haalari pojallani tai oikeastaan tytöllänikään. Tahtoisin mustan simppelin haalarin, joka sopii vuodesta toiseen kelle vain, eikä siihen kyllästyisi seuraavan lapsen käyttöikää odotellessa. Reimalta löytyy kivoja simppeleitä haalareita mm. keltaisena, mutta harmi kun väritys on arka ja muutenkin ei niin mieluisa väri haalarissa.

En siis erityisemmin pidä ajatuksesta, jossa jaotellaan tyttöjen ja poikien kengät ja haalarit eri kategorioihin. Mielestäni siis tyttö voi käyttää niitä mustia kenkiä sinisillä yksityiskohdilla, mutta en vain pidä tämänkaltaisia kenkiä esimerkiksi kauniina ja ne rajoittavat muutenkin haalarin ja esimerkiksi pipon värimaailmaa. (Asukokonaisuuden värimaailma on todellakin vakava paikka, eikä tässä postauksessa taida olla tilaa tämän asian käsittelyyn) Voisiko Reima tai muu jätti alkaa tehdä edes yhtä haalarimallia perus mustana tai harmaana? Kenkiä heiltä onkin jo onneksi tullut, mutta perus välikausi- tai talvihaalaria kaipaisin näissä sävyissä! Tummat sävyt muutenkin ovat niin paljon helpommat, kun ei näy heti liat ja muut tahrat.

Saitteko yhtään kiinni ajatuksestani? Tai pyöriikö joku samojen ajatusten kanssa? Ostin nyt tytölleni haalean vaaleanpunaisen välikausihaalarin; hinta oli huokea ja mallikin näytti kuvassa oikein kivalta. Nyt mietin, että kadunko tätä joskus, kun saan hankkia uudelleen samassa koossa myös pojalle haalarin, koska en osaa tuota vaaleanpunaista hänellä kuitenkaan käyttää? Tytölleni tuo väri sopii vain erityisen hyvin. Positiivista tässä on, ettei tarvitse nyt jaksaa säästää tuotakin haalaria paria vuotta, kunnes poikani on kasvanut tuohon kokoon, jota tyttöni käyttää tällä hetkellä. Ehkä ensi vuonna jo joku isompi firma on huomannut tämän ja tekisi perushintaisia unisex-haalareita?

Jos tiedät ihania merkkejä, keiltä löytyisikin tuntomerkkeihin sopivia varusteita, niin kerro ihmeessä kommenttikentässä; uskon, etten ole ainoa, joka kamppailee tämän asian parissa. Olenko jumiutunut liikaa tähän, että on saatava molemmille lapsille sopivia vaatteita ja kenkiä, joten tuleeko se lopulta yhtään halvemmaksi hankkia ne erikseen uusina molemmille, kun värit ja mallit eivät ole niin rajattu? Miten muut teette, keillä tyttö ja poika? Saako julkisesti enää käyttää sukupuolia rajaavaa sanastoa kuten tyttö?

Lue myös aiemmat artikkelini:

UNICORN SYNTTÄRIT

MITEN SAADAAN LENTOMATKA SUJUMAAN TAAPERON KANSSA MAHDOLLISIMMAN HELPOSTI?

MUISTOJEN IKUISTAMINEN – IHANAN 1-VUOTIAAN KUVAUKSET ERÄÄNÄ KESÄILTANA

6 kommenttia “LASTEN UNISEX VAATTEET

  1. Meillä onneksi esikoinen, poika, tykkää kovasti rehellisestä punaisesta ja itse tykkään sinisen sävyistä (ja esikoisen kaikki Tasaraidat) tyttövauvalla. Enemmän kuin värit, minua häiritsevät kuosit. Erityisesti Frozen/Cars -tuotteet ja jaottelu niillä. Pitkätukkaista poikaani tytötellään, vaikka päällä olisi mitä, ja vauvasta kysellään, onko tyttö vai poika, kun ei vaatteet kerro. En tarkoituksella pue lapsia unisex-vaatteisiin, mutta en myöskään tykkää ns. jo valmiiksi jaotelluista kuteista. Kaikista mieluiten käytän lapsennäköisiä ja -tyylisiä, persoonaan sopivia ja käytännöllisiä vaatteita. Marimekko on merkkivoittaja minun silmissäni, mutta harmikseni kaiketi lastenvaatteet poistuvat markkinoilta (toivottavasti huhut eivät pidä paikkaansa!). Ostopaikoista voiton vie ehdottomasti kirpparit!

    1. Tuo on totta. Meillä tytölle sopisi tosi hyvin vaaleanpunainen, mutta pojalla en osaa ainakaan vielä sitä käyttää; ainakaan koko haalarissa, mutta pienissä asusteissa menisi, siksi kaipaisin tosi paljon simppeleitä molemmille sopivia haalareita ja kenkiä. Marimekko on kyllä vähentänyt paljon lastenvaatemallistoaan, mutta en olekaan kuullut tuosta, että kokonaan lopettaisivat.

  2. Ai juu, saimme tytölle suuren määrän hyvin tyttömäisiä vauvanvaatteita sukulaislapsiperheiltä perintönä. Pitkään punnitsin, mitä niillä teen, koska en halunnut käyttää sellaisia lapsellani, mutta muiden tunteet, ilmaiset vaatteet ja kierrätysnäkökulma mietityttivät. Päädyin valikoimaan mieluisat ja laitoin loput kirpparikiertoon sekä hyväntekeväisyyteen.

    1. Kuulostaa hyvältä. Hyväntekeväisyyteen varmasti mieluinen paketti. Itse annoin myös esikoisen jäljiltä paljon vaatteita maahanmuuttajaperheelle, kun itse en halunnut kaikkia enää säästää. Jätin vain kivoimmat ja omaa silmää miellyttävät seuraavalle <3

  3. Mulla ei oo ku yks poika, mutta ihan samoja mietteitä! Miksi joku kiva paita tai housu pitää ”pilata” jollain hassunhauskalla koirankuvalla? Miksi haalari pitää olla täynnä kaikenlaisia pieniä kuvia ja kiekuroita? Tuntuu että se lapsi itse hukkuu siihen kaikkeen. Ostin jäbälle lopulta yksivärisen haalarin ja laitan siihen mustan pipon , teen vaikka itse jos en löydä 😄

    1. Samoja mietteitä. Varsinkin jos haluaa etsiä kahdelle lapselle sopivan haalarin, niin yksinkertainen parempi; ei kyllästy heti näkemäänsä. Pitäisi ehkä ehdottaa vaatefirmoille, että voisitteko tehdä unisex haalareita simppelein värein ja kuosein! 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *