KODIN JÄRJESTÄMINEN ILMAN KONMARIA

Olen aina ollut kiinnostunut järjestämisestä; muistan tämän buumin alkaneen jo kolmannella luokalla, jolloin huoneeni koki viikoittain pientä muutosta ja järjestelyä. Elämään on mahtunut myös sekasotkuisen teinin elämää, jota väritti myös ne siisteyskaudet, jolloin jaksoin järjestää kaikki laatikot ja nurkat kuntoon. Elämä on oikeastaan nytkin aika samanlaista, koska joskus keittiön kaaos pääsee yllättämään, kun ensimmäisenä prioriteettina ei ole ollut astianpesukoneen tyhjennys, jonka jälkeen kaaoksen olisi saanut selvitettyä tasoilta pois. Minusta ei ole siis täysipäiväiseksi konmariksi, mutta sopivassa määrin minusta tuota elementtiä löytyy.

Olen Marie Kondon kirjojen lukemisen jälkeen innostunut lukemaan myös paljon suomalaisia vastineita, jotka ovat tuottaneet pettymyksiä, antaneet ideoita ja pitäneet järjestämiskipinää yllä. Nyt luin vuonna 2017 julkaistun Tavarataidot-kirjan, jonka on kirjoittanut Jenni Sarras. Pidin kirjasta paljon ja uskon tämän kirjan sopivan laajalle lukijakunnalle, myös niille jotka eivät innostuneet konmarin rajuista toimenpiteistä. Kirjan alaotsikko onkin ”Arkijärjellä koti kuntoon”, mikä pitää hyvin paikkansa kirjan sisältöä ajatellen – maalaisjärjellä kirjoitettu kirja, jossa on perehtynyt ote mm. kierrätykseen. Jenni kirjoittaa Arkijärki-blogia. En ollut tutustunut hänen blogiinsa, mutta nyt kirjan luettuani aion tutustua enemmänkin hänen ajatusmaailmaansa ja vinkkeihin.

Tavarataidot opittuasi ei tarvitse enää pelätä turhien rojujen kerääntymistä kodin nurkkiin, vaan osaat käyttää tuotteen viimeiseen asti, jolloin se on varmasti antanut itsestään kaiken sekä osaat käydä kodintavarat huolella ja tehokkaasti läpi ja tiedät millainen tavaramäärä on tarpeeksi. Tavarataidot kirja ei anna viikkausvinkkejä tai kerro sinulle kuinka järjestät vaatekaapin oikeaoppisesti – tämä kirja kertoo erilaisia tapoja järjestää koti ja antaa vinkkejä kuinka päästät irti turhista tavaroista. Kirjassa kerrotaan myös kierrättämisen näkökulmasta paljon erilaisia asioita: mitkä tavarat kuuluvat kierrätyspisteellä muoveihin ja mitä keittiöremontissa pitäisi osata ottaa huomioon, jos aikoo teoillaan tukea maapallon hyvinvointia tai kuinka olet omistamatta kaikkea mitä tarvitset.

Lue kirja, jos nurkat tuntuvat täysiltä, mutta konmari ei iske sinuun. Suosittelen kirjaa myös niille, joiden kodit ovat jo melko hyvässä järjestyksessä, mutta se viimeinen silaus puuttuu – itselle järjestäminen avasi tien myös ekologisempaa elämää kohti. Vaikka itse en tarvitse enää niinkään ohjeita siitä, kuinka pystyn luopumaan jostain tavarasta, pidin kirjasta. Helppoa luettavaa ja vinkkejä juuri ekologisesta näkökulmasta. Ja minusta kirja antaa paljon, jos saat siitä jonkin vinkin omaan elämääsi – minulla se oli tuo kierrätyksen uudelleen järjestäminen, joka aukesi kuin itsestään muutaman tekstin kautta.

P.s kerro ihmeessä kommenttikentässä, jos on tullut jotain uusia ihania järjestämiseen liittyviä kirjoja, koska minusta tuntuu, että kaikki on tullut jo koluttua läpi.
Riikka / Kotoin - -
Posted in sisustus, Yleinen

2 kommenttia “KODIN JÄRJESTÄMINEN ILMAN KONMARIA

    1. Olen tuon lukenut, mutta hänen face-ryhmän ja artikkelien perusteella oletin enemmän. Tähän hieman petyin, mutta kiitos silti vinkistä 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *